Πέμπτη 3 Μαΐου 2007

Καταστολή στο Διαδίκτυο: Πόσα κλικ μέχρι τη φυλακή;
3 Μαϊου 2007: Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας

Σε μερικές χώρες, το να «μπαίνεις στο Internet» είναι επικίνδυνο. Κυβερνήσεις καταστέλλουν αφ' ενός όσους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να μοιραστούν τις απόψεις τους, ενώ αφ' ετέρου αρνούνται στους πολίτες τους την πρόσβαση στον πλούτο των πληροφοριών του. Ρίχνουν στη φυλακή χρήστες του Διαδικτύου, κλείνουν internet cafe, αστυνομεύουν chat rooms, διαγράφουν blogs. Μπλοκάρουν ιστοσελίδες, απαγορεύουν τις διεθνείς ειδήσεις, ενώ οι μηχανές αναζήτησης φιλτράρουν και αποκρύπτουν τα αποτελέσματα που θεωρούνται ευαίσθητα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας διοργανώνονται εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πολλοί Έλληνες bloggers θα συμβάλουν στη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας αναδεικνύοντας το θέμα της καταστολής στο Διαδίκτυο στην πρώτη σελίδα του blog τους.
Κάνε και εσύ την αντίρρηση σου πράξη, στέλνοντας e-mail για την απελευθέρωση των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο για να εκφράσουν τις απόψεις τους!
Κίνα: Απελευθερώστε τον Shi Tao!
Βιετνάμ: Απελευθερώστε τον Truong Quoc Huy!
Αίγυπτος: Ο blogger Karim Amer καταδικάζεται σε 4 χρόνια φυλάκισης
Στην Αθήνα, την Πέμπτη 3 Μαΐου στις 11.30 π.μ. η Πλατεία Κοραή θα μετατραπεί σε γραφείο, για να μεταφερθεί γλαφυρά η λογοκρισία του Ίντερνετ στην Κίνα και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι χρήστες εκεί. Εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας θα μεταφέρουν ένα γραφείο με έναν υπολογιστή, θα δείξουν συμβολικά πώς φιμώνονται οι χρήστες του Ίντερνετ στην Κίνα και θα ενημερώνουν το κοινό για την κατάσταση στη χώρα αυτή.
Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια μέρα στις 20.30, η νεανική ομάδα δράσης διοργανώνει ομιλία/ εκδήλωση με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διαδίκτυο» στην Αίθουσα 6 του κτιρίου της Νομικής Σχολής. Οι κεντρικοί ομιλητές είναι οι καθηγητές της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Πασχαλίδης Γρηγόρης και κ. Φραγκονικολόπουλος Χρήστος.
Περισσότερες πληροφορίες για την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο:
http://irrepressible.info